Typ een tekst om te zoeken.
Zoeken

Hele kleine pensioenen komen te vervallen 

03-12-2018
Kleine pensioenen vervallen

Vanaf 1 januari 2019 vervallen hele kleine pensioenen. Stel: je gaat na 1 januari 2019 uit dienst bij je werkgever en je hebt niet meer dan 2 euro bruto per jaar aan pensioen opgebouwd. Volgens de wet vervalt dit pensioen dan aan het pensioenfonds. 

Wat is een heel klein pensioen?

Waar hebben we het over als we spreken van een ‘heel klein pensioen’? Het gaat dan over een pensioen van 2 euro of minder bruto per jaar. Dat is ongeveer 17 cent bruto per maand. 

Het administreren van deze hele kleine pensioenen is duur. De waarde weegt niet op tegen de kosten. 

Waar gaat het geld heen?

Pensioenfonds TNT Express laat alle hele kleine pensioenen die vervallen terugvloeien in de gezamenlijke pot van het pensioenfonds. Op die manier profiteren alle deelnemers aan de pensioenregeling ervan. Een pensioenfonds moet in het jaarverslag melden welk totaalbedrag aan hele kleine pensioenen in dat jaar is vervallen. En wat er met dat totaalbedrag is gedaan.

Heel klein pensioen toch behouden?

Zoals gezegd: deze nieuwe regel geldt vanaf 1 januari 2019. Er zijn natuurlijk ook hele kleine pensioenen die vóór 2019 zijn ontstaan. Bij Pensioenfonds TNT Express vervallen ook deze aan het fonds. 

Of misschien heeft u (ook) nog bij een ander pensioenfonds zo’n heel klein pensioen staan vanuit het verleden? U kunt dat nakijken op mijnpensioenoverzicht.nl

Wilt u niet dat uw hele kleine pensioen komt te vervallen? Dat kan! Neem dan vóór 1 januari 2019 contact op met het pensioenfonds waar uw hele kleine pensioen nog staat. De contactgegevens van het pensioenfonds vindt u bij het onderdeel Mijn pensioenuitvoerders op mijnpensioenoverzicht.nl

Ga na of uw hele kleine pensioen vervalt. Is dit inderdaad het geval, dan kunt u vragen om dit af te kopen en het bedrag op uw bankrekening te storten. U kunt ook vragen om het over te dragen naar Pensioenfonds TNT Express.
 

Veelgestelde vragen

Ik heb € 2 bruto per jaar of minder bij jullie opgebouwd. 

Wat gebeurt er met dit bedrag?

Na 1 januari 2019 vervalt het bedrag. Het wordt niet meer overgedragen of uitbetaald. Dat is wettelijk geregeld. 

Wilt u dit bedrag toch ontvangen? Of laten overdragen? 

Dat kan! Neem vóór 1 januari 2019 contact met ons op.

Wilt u dit bedrag niet ontvangen of laten overdragen? 

Dan voegen wij dit samen met alle andere bedragen van € 2 euro of minder. Wij gaan nog besluiten wat we daarmee doen. Dit leest u in ons jaarverslag.

Heeft u nog een pensioen van € 2 of minder bij een ander pensioenfonds en wilt u dit toch ontvangen of laten overdragen?  

Ook dat kan! Neem vóór 1 januari 2019 contact op met het pensioenfonds waar uw hele kleine pensioen nog staat. De contactgegevens van het pensioenfonds vindt u bij het onderdeel Mijn pensioenuitvoerders op mijnpensioenoverzicht.nl

Ga na of uw hele kleine pensioen vervalt. Is dit inderdaad het geval, dan kunt u vragen om dit af te kopen en het bedrag op uw bankrekening te storten. U kunt ook verzoeken om het over te dragen naar Pensioenfonds TNT Express. 


Ik heb minder dan € 474,11 bruto per jaar (bedrag 2018) bij jullie opgebouwd. Maar meer dan € 2.

Wat gebeurt er met dit bedrag? 

  • Krijgt u een andere baan én een ander pensioenfonds? Dan dragen wij dit bedrag automatisch over aan uw nieuwe pensioenfonds. 
  • Krijgt u geen andere baan, bijvoorbeeld omdat u zzp’er wordt? Of gaat u pensioen opbouwen bij een fonds in het buitenland? Dan blijft dit bedrag bij ons staan totdat u met pensioen gaat. 

Moet ik zelf iets doen? 

Nee. Wij regelen voor u de overdracht naar uw nieuwe pensioenfonds.

Krijg ik bericht van die overdracht? En wanneer?

Ja, u krijgt bericht van uw nieuwe pensioenfonds zodra zij het bedrag van ons hebben ontvangen. 

Ik heb vóór 1 januari 2018 minder dan € 474,11 bij jullie opgebouwd. Wat gebeurt er met dat bedrag? 

Bouwt u geen pensioen meer bij ons op? Dan mogen wij dit bedrag wél aan u overmaken (afkopen). Maar alleen als u dat zelf wilt. 

Ik weet niet precies hoeveel pensioen ik bij jullie heb opgebouwd. Of bij andere fondsen. Waar kan ik dat vinden?

Ik heb méér dan € 474,11 (bedrag 2018) bij jullie opgebouwd. Wat gebeurt er met dat bedrag? 

Dat mag u zelf weten. De nieuwe regels gelden namelijk niet voor u.

  • U laat uw opgebouwde pensioen bij ons staan totdat u met pensioen gaat.
  • U kiest voor waardeoverdracht.