Typ een tekst om te zoeken.
Zoeken

Nieuwe wet biedt keuze voor vast of variabel pensioen

13-11-2016

Neemt u bij Pensioenfonds TNT Express deel aan de beschikbare-premieregeling (BPR)? Per 1 september 2016 is het wettelijk mogelijk om door te beleggen na uw pensioendatum en een variabel pensioen te ontvangen.

 

Aanleiding wet
In de beschikbare-premieregeling heeft u pensioenkapitaal opgebouwd. Het was zo dat als u met pensioen gaat, u met dit kapitaal een levenslange vaste pensioenuitkering inkoopt. De hoogte van een vaste pensioenuitkering wijzigt in principe niet.

De hoogte van het pensioen is dus afhankelijk van de hoogte van het kapitaal en van de inkoopfactoren (waaronder de rentestand)  op het ene moment van de pensioendatum. Om die afhankelijkheid van dat ene moment te verminderen,  heeft de overheid ervoor gezorgd dat het per 1 september 2016 wettelijk mogelijk is om door te beleggen ná uw pensioendatum en een variabel pensioen te ontvangen. De hoogte van de uitkering is dan niet meer vast maar variabel.

'Shoppen’ met uw pensioen
Pensioenfonds TNT Express gaat zelf geen variabele pensioenuitkering aanbieden. De uitvoering daarvan is werk voor specialisten en het aantal deelnemers dat hiervan gebruik kan maken is beperkt. Vandaar die keuze. Wel biedt het fonds de mogelijkheid om uw kapitaal onder te brengen bij een andere partij, die wel een variabele pensioenuitkering aanbiedt.

Wat betekent dit voor u?
De beschikbare-premieregeling is een gesloten regeling, er is geen nieuwe inleg mogelijk. Deelnemers aan de BPR ontvangen binnenkort een brief met uitleg over deze nieuwe wet.